Co to jest aspartam?

Wpisy

  • poniedziałek, 24 czerwca 2013
    • Gdzie jest aspartam?

      Wynalezienie, a raczej odkrycie aspartamu to był dopiero początek kłopotów. Już wprowadzeniu go do obiegu jako dodatku do żywności w roku 1981 poprzedzone było kilkunastoletnią batalią o ocenę skutków jego spożywania. Obecnie żadne badania nie potwierdzają jego szkodliwości, a ponad setka powołanych do tego instytucji nie wypowiedziała się krytycznie o samej substancji. Mało prawdopodobne są uboczne złe skutki dla zdrowia podczas stosowania aspartamu w zalecanych dawkach. Jednak do samej nazwy przylgnęło już piętno substancji podejrzanej, co dodatkowo nakręca spiralę pomówień i oskarżeń. Przez lata czyniono różne kroki, aby to odium z aspartamu zdjąć ponieważ nie jest on szkodliwy. Aspartam to słodzik mówiąc językiem laika, a z punktu widzenia chemii aspartam jest estrem.

      W połączeniu z acesulfamem aspartam stosowany jest jako substancja słodząca choć niskokaloryczna w odróżnieniu od cukru czyli zwykłej sacharozy. Aspartam produkowany jest przez różne firmy pod różnymi nazwami i sprzedawany jako słodzik. Świetnie sprawdza się zamiast cukru zwłaszcza u diabetyków ponieważ mimo że jest słodki nie powoduje wydzielania insuliny. Aspartam znany jest więc od dawna (od prawie 50 lat). Gdzie jest aspartam? Stosowany jest on w wielu produktach od słodyczy po wędliny nie należy go demonizować powielając obiegowe opinie tylko przyjrzeć wynikom badań, które nie dają powodów do niepokoju o swoje zdrowie i zdrowie najbliższych.  

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      jenniekim88693
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 czerwca 2013 10:22